Yrittäjävähennyksestä vauhtia ja kannusteita Suomen talouteen

Yhteiskuntasopimus uhkaa vesittyä ja tilalle on tulossa laiha sopimus työmarkkinajärjestöjen kesken. Suomi kaipaa ripeitä talousuudistuksia ja kannusteita, eikä vanhalla keskitetyllä tiellä saavuteta riittäviä tuloksia. Yritysten pääomapako vie työpaikkoja rajojemme ulkopuolelle, erityisesti Viroon. Hyviä tavoitteita työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseksi on kuihtunut hallituksen keinovalikoimasta pois ammattiliittojen painostuksesta ja EK jatkaa suuryritysten etujen ajajana. Erityisesti pienyrittäjien kannalta tärkeitä asioita, kuten paikallisen sopimisen lisääminen, työvoiman joustavuus ja byrokratian purkaminen eivät näytä etenevän. Kaikesta huolimatta, pienten ja keskikokoisten yritysten usko tulevaisuuteen on kohentunut. Yrityksistä 32 prosenttia uskoo, että suhdanteet paranevat seuraavan vuoden aikana ja työntekijöistä on pidetty melko hyvin kiinni. Näin kertoo Suomen Yrittäjien äskettäin tekemä kysely. 

Työllisyyden kohentumisen ja yrittäjyyden tukemiseksi henkilöyrityksille tulee myöntää viiden prosentin yrittäjävähennys. Yrittäjän veroprosentti on viisi prosenttiyksikköä korkeampi kuin vastaavan tulotason palkansaajan. Tähän lisätään vielä kaikki muut lisäkulut, kuten työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksut sekä erilaiset tarpeelliset vakuutukset, jotka palkansaajan puolesta työnantaja hoitaa. Yrittäjävähennys alentaisi käytännössä yrittäjän verorasitusta noin kaksi prosenttiyksikköä. Muutoksella henkilöyrittäjien verotusta saataisiin oikeudenmukaisemmaksi suhteessa palkansaajiin ja osakeyhtiöihin. Vähennys toimisi verokannusteena ja sitä kautta myös työllistymisen edellytykset paranisivat.  

Suomi nousee vain työnteolla ja yrittäjyydellä. Yrittäjävähennys löytyy myös hallitusohjelmasta, mutta uudistusta on siirretty vähintään vuodella eteenpäin, vaikka esitystä on valmisteltu jo viime hallituskaudella. Tarvitsemme pikaisesti uudistuksia, jotka kannustavat yrittäjyyteen. Aikaa vitkastelulle ei ole. Nyt on hallituksella näytön paikka, Suomi tarvitsee johtajuutta, jossa päätöksiä on saatava tehtyä, nopeasti, jotta uusia työpaikkoja ja investointeja saadaan lisää.

 

Mikko Kiuttu

mikko.kiuttu@gmail.com

MikkoKiuttu
Kristillisdemokraatit Espoo

Yrittäjä. Osakkaana ja asiamiehenä joukkorahoitusalan kasvuyhtiöissä Vauraus Suomi Oy ja Kansalaisrahoitus Oy. Aiemmin olen työskennellyt mm. kansanedustajan avustajana ja rahoitusasiantuntijana Danske Bankissa.
Koulutustaustaltani olen tradenomi ja liikunnanohjaaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu